nieuws

05-04-2017

Banken zetten fors geld opzij voor vergroening kantoorpanden

Banken zetten honderden miljoenen euro's opzij om vastgoedeigenaren te bewegen hun kantoren te verduurzamen. De banken betalen de scans die inzichtelijk maken wat de CO2-uitstoot is van commercieel vastgoed en ze financieren verbouwingen voor 100%. Daarnaast geven ze zogeheten groene kantoren rentekortingen.
Dit blijkt uit een rondgang langs grote Nederlandse banken. ABN Amro biedt zijn vastgoedklanten aan de hele financiering van de verduurzaming voor zijn rekening te nemen. Rutger Schuur, hoofd Real Estate & Public Sector Clients bij ABN Amro: 'Daar hebben we een pot van € 1 mrd voor gereserveerd.' ING doet hetzelfde, al plakt de bank daar geen bedrag op. Maar gaat om zijn substantiële bedragen, zegt Peter Göbel, algemeen directeur van ING Real Estate Finance (REF) Nederland.

Geen plan? Dan ook geen herfinanciering
Daarmee sorteren banken nadrukkelijk voor op nieuwe wetgeving. Kantoorgebouwen moeten vanaf 2023 een energielabel C of hoger hebben, anders mogen ze niet meer worden gebruikt. Een gebouw met label A is heel energiezuinig, label G zijn vaak oude en slecht onderhouden gebouwen.

ING gaat het verst. Die bank heeft zijn vastgoedklanten tussen Kerst en Oud & Nieuw een brief gestuurd. 'Ze moeten voor einde van het jaar een plan voor verduurzaming aanleveren', zegt Göbel. 'Anders zullen wij hun vastgoed niet herfinancieren.'

Zwaard snijdt aan twee kanten
Het zwaard moet aan twee kanten snijden. Door ruimhartig te financieren stimuleren banken dat er meer kantoren worden verbouwd. Gelijktijdig is dit voor de banken bittere noodzaak. De komende jaren moeten er voor miljoenen vierkante meters worden vertimmerd, waarbij er werk ontstaat voor een leger aan klussers. Gebeurt dit niet, dan lonkt er een miljardenverlies voor de banken. Vervuilende kantoren die zij gefinancierd hebben zijn over een paar jaar amper meer iets waard omdat ze niet gebruikt mogen worden.

Kantoorgebouwen in Nederland moeten vanaf 2023 een energielabel C of hoger hebben, anders mogen ze niet meer worden gebruikt.

Helft van de balans zit in stenen
'Bijna de helft van onze balans zit in stenen, zowel in hypotheken als zakelijk vastgoed', zegt ABN Amro'er Schuur. ‘Wij verwachten dat ook voor andere typen vastgoed duurzaamheid een belangrijke eis wordt.’
Dus hebben banken programma's opgetuigd om de kantooreigenaren tegemoet te komen. 'Eigenaren van groene kantoren mogen meer lenen en ING financiert de certificering', zegt Göbel. ABN Amro heeft soortgelijke acties. Schuur: 'Het voorschot voor een verbouwing is vaak zo'n 50%. Omdat groen vastgoed een hogere waarde krijgt, is het ook vanuit risicoprofiel verantwoord om hogere bevoorschotting te doen. Dus financiert ABN Amro duurzaamheidsinvesteringen volledig.

Hoe duurzamer, des te hoger de huuropbrengsten
Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht in opdracht van ING blijkt dat kantoren met een label C of hoger ook meer waard zijn en hogere huren incasseren. De huurprijs voor een groen pand ligt zo'n 10% hoger dan voor een bruin pand, de marktwaarde bijna 9%.

De ene bank heeft nog een langere weg te gaan dan de andere bank. ING financiert voor € 14 mrd aan vastgoed in Nederland. Ongeveer een derde daarvan is kantoorruimte. Nog maar 30% van de kantoren die de bank financiert, een label C of hoger. De doelstelling is een verduurzaming van 15% per jaar. 'Over zes jaar is dan de hele portefeuille groen’, zegt Göbel.

Rabo geeft ook korting
Bij ABN Amro heeft al 80% van de kantoren een label C of hoger. De bank streeft er naar dat 30% van al het vastgoed volgend jaar een A label heeft.

Rabobank erkent dat er nog veel duurzaamheidswinst valt te behalen in het vastgoed, zegt een woordvoerder. De bank zal de eisen bij financieringen aanscherpen. 'Wij belonen klanten met duurzame panden in de vorm van een korting op het tarief. Voor zeer duurzame gebouwen is bovendien extra financieringskorting mogelijk via onze Groenbank.'

Bron: FD.nl

Adresgegevens

Pastoor Koopmanweg 18
1784 NX Den Helder

OPENINGSTIJDEN

Maandag
t/m vrijdag:
09.00 - 17.30 uur

Contact

Energie: 085 - 401 84 00

Algemeen: 0223 - 222 130

info@roi-support.com

VOlg ons