nieuws

10-03-2017

Ontwikkeling 'slim netwerk' Alliander flink vertraagd

Energienetwerkbeheerder Alliander verwacht veel van slimme meters, sensoren en schakelaars. Maar het digitaliseringsprogramma van het bedrijf is vorig jaar ernstig vastgelopen. Daardoor wordt onder meer de levering van nieuwe diensten aan klanten vertraagd.
Alliander kwam voort uit energiebedrijf Nuon en beheert de gas- en elektriciteitsleidingen in Gelderland en delen van Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland en Zuid-Holland. De netwerkbeheerder heeft ruim 3 miljoen huishoudens en bedrijven als klant.

Miljoeneninvesteringen
De onderneming, die in handen is van provincies en gemeenten, investeerde afgelopen jaren veel tijd en geld in de modernisering van haar netwerk. Vooral van digitalisering verwacht Alliander veel. In 2011 kondigde het bedrijf aan daar tot 2018 jaarlijks 15 miljoen euro in te zullen investeren. Afgelopen jaren is dat eerder méér dan minder geworden.
Door onder meer de installatie van slimme meters, sensoren en op afstand bedienbare schakelaars wil het bedrijf energiestromen beter managen, storingen sneller opsporen en voorkomen, en nieuwe diensten aan klanten kunnen aanbieden. Dat is onder meer noodzakelijk vanwege de verwachte toename in het terugleveren van zonne-energie aan het netwerk en het opladen van elektrische auto’s.

Bijna niets gelukt
Alliander beschouwt de digitalisering van het netwerk als een van de vier pijlers onder de strategie. Vanwege het belang ervan hanteerde het bedrijf ambitieuze doelstellingen. Alliander wilde vorig jaar 95 procent van de belangrijkste digitaliseringsprogramma’s afronden.
Maar uit het gisteren verschenen jaarverslag blijkt dat dat is mislukt. In plaats van 95 procent, werd slechts 8 procent van de programma’s afgerond, erkent topman Peter Molengraaf in zijn verslag. Volgens Alliander vallen 'de complexiteit en de hoeveelheid werk' tegen.

Technici schaars
Zo moest de geplande uitrol van slimme schakelkasten op de stations van Alliander vorig jaar worden gestopt door technische gebreken. Ook zegt Alliander te kampen met beperkte montage-, engineering- en uitvoeringscapaciteit. "De werkdruk groeit, en de behoefte aan technici is groot. Die zijn moeilijk te vinden", licht woordvoerster Jasmijn Dielisen toe.
Door de tegenvallers worden de verwachte positieve effecten van de digitalisering van het netwerk, zoals de nieuwe diensten aan klanten, vertraagd. De woordvoerster kan niet zeggen welke nieuwe diensten vertraging oplopen. 

Topman neemt vrij
Alliander kondigde in januari aan dat topman Molengraaf, die vorig jaar 327.000 euro verdiende, vanaf volgende week bijna een half jaar vrij neemt. Volgens de woordvoerster is dat betaald verlof. Molengraaf raakte in 2015 in opspraak, doordat hij door een slimmigheidje onder de wettelijke salarisplafonds voor (semi-)publieke instellingen wist uit te komen.

Bron: RTL Z

Adresgegevens

Pastoor Koopmanweg 18
1784 NX Den Helder

OPENINGSTIJDEN

Maandag
t/m vrijdag:
09.00 - 17.30 uur

Contact

Energie: 085 - 401 84 00

Algemeen: 0223 - 222 130

info@roi-support.com

VOlg ons